Vähän asiaa jesarista

huhti 2, 2020

Ilmastointiteippi lienee jokaiselle retkeilijälle tuttu tarvike, jolla korjataan rikkoutuneet varusteet ja josta voi hätätilassa tehdä vaikka kengät. Teipin lujuudesta kertonee se, että saksalaiset käyttävät siitä nimitystä panssariteippi (Panzerband) ja italialaisille se on amerikkalaista teippiä (adesivo americano) – ilmeisesti siksi, että Yhdysvaltain NASA on tehnyt siitä avaruuslentojen vakiovarusteen, tuskin sattumalta.

Mutta on jesarissa puutteensakin ja ne ilmenevät ihan kotoisilla talviretkillä; pakkaskeleillä liima jäätyy ja hopeanhohtoinen tahmanauha menettää merkittävästi satumaista tarttumistehoaan.  Siksi tässä pikkukikka niille blogin lukijoille, jotka haluavat liimailla tätä ihmenauhaa kätevästi silloinkin, kun elohopea on painunut lämpömittarissa huolestuttavasti kohti varpaankärkiä. 

Pura jesaria rullalta ennen reissua muutama metri ja kierrä se juomapullosi ympärille ja ota pullo mukaan. Ja sitten matkaan.

Talvireissussa tempusta on se ilo, että pakkasella saat teipin helposti tahmakuntoon täyttämällä pullosi kuumalla vedellä. Veden lämpö notkistaa pullon ympärillä olevan teipin liimapinnan nopeasti tarttuvaksi ja sitten vaan teippailemaan. Tämä on erittäin ilahduttavaa, kun esimerkiksi ratkennut kangas täytyy saada kokoon kylmässä kelissä. Bonus: pullon ympärille kierrettynä teippi pysyy myös paremmin tallessa kuin seilatessaan rinkassa rullamuodossa. Kannattaa kuitenkin muistaa, että temppu ei toimi termospullon kanssa, koska sen ulkopinta ei lämpene. 

Porta Arctica kantaa tätä ihmeteippiä mukanaan joka reissussaan ja siitä oli erityisen suuri ilo Grönlannissa, jossa jouduimme paikkaamaan rikkinäistä kanoottia. Sen tarinan voit lukea täältä.

0 kommenttia

Pin It on Pinterest

Share This