Terassielämää telttareissuille

marras 1, 2023

Kannattaako vaellukselle ottaa teltan lisäksi mukaan tarppi? Tätä meiltä kysyttiin kuluneen kauden aikana monta kertaa ja monessa kohteessa. Vastaus on yksiselitteinen: kannattaa!

Tällä vain noin puolen kilon lisäpainouhrauksella vaeltajan eräelämä singahtaa sulan maan aikaan mukavuusulottuvuuksiin, joista pelkän teltan kanssa voi lähinnä haaveilla – tarpista loihdit hetkessä näppärän sade-, tuuli- tai aurinkosuojan lounastauolle, leiripaikkaasi tai melkein minne tahansa muualle maastoon. Ja kun katos on pystyssä, voit heittää hyvästit turhalle kyykkimiselle teltan ahtaudessa, käyttää keitintäsi turvallisesti säältä suojassa, syödä tauoilla kiireettömästi maisemista nauttien ja viettää muutenkin rentoa terassielämää lähes kelissä kuin kelissä.

Materiaalia retkiterassiin ei paljon tarvita: vain 3×3 metrin tarppikangas, muutama naru, kahdeksan kiilaa ja tukikepeiksi vaellusparin vaellussauvat. Päälle vielä muutama harjoituspystytys ja mestariluokan sääsuoja syntyy sinultakin muutamassa minuutissa.

Kesäinen testikierroksemme osoitti, että täysin toimivaan tarppisettiin pääsee halutessaan kiinni pikkurahalla; XXL:n valikoimaan kuuluvat vihreät Mackenzie-tarpit (3×3 metriä) maksoivat tarjouksessa vain 19,90 € per kappale (tätä kirjoitettaessa 39,90 €), mutta ajoivat asiansa täysin moitteettomasti koko Jääkarhunkierros-vaelluksen ajan Huippuvuorilla.

Vieläkin kevyempiä kankaita toki löytyy, mutta grammojen viilaaminen ei tarpin suhteen onnistu edullisesti. Painon pudottaminen em. 650 grammasta esimerkiksi Sea to Summitin samankokoiseen keltaisen ”Escapist”-tarpin 440 grammaan sinkauttaa kankaan hinnan kerralla peräti 200 €:n paikkeille. Ostoskassiin sujahtaa tällöin toki melkoinen hight-tech-tuote, johon kannattaa panostaa lähinnä vuoristovaelluksilla ja silloin, kun rinkan paino on todella kriittinen tekijä. Muualla edullisempi ratkaisu ajaa asiansa.

Miten tarppikatos sitten pystytetään? Voit käyttää asettelussa omaa mielikuvitustasi tai ladata tästä graafisen tarppiohjeemme malliksi ja tulostaa sen itsellesi. Sitten enää hieman harjoittelua ja retkiterassisi näyttää suunnilleen samalta kuin kevätreissullamme skotlantilaisen Beinn a’Chreachain -vuoren huipulla (kuva).

0 kommenttia

Pin It on Pinterest

Share This