ME – PORTA ARCTICA

Me, Minna ja Kimmo, haluamme tarjota Sinulle ainutlaatuisia matalan kynnyksen elämyksiä poluttomissa erämaissa. Olemme järjestäneet vaellusmatkoja vuodesta 2016 lähtien tavoitteenamme särkeä illuusio siitä, että kaukaiset erämaat olisivat vain kokeneiden eräjormien ulottuvilla. Kanssamme voit oppia nauttimaan arktisista elämyksistä turvallisesti ja ennen kaikkea mukavasti – vähäinenkin vaelluskokemus riittää Porta Arctican vaelluksille osallistumiseen!

Nais- & miesopas | Toteutamme kaikki vaelluksemme lähes poikkeuksetta itse opasparina emmekä käytä ulkopuolisia työntekijöitä. Porta Arctican vaellukselle ilmoittautuessasi tiedät aina, että matkallasi on mukana sekä nais- että miesopas.

Kurssit ja luennot | Tilauksesta järjestämme lisäksi retkeilykursseja, yrityksille tarkoitettuja monipäiväisiä luontoelämyksiä ja pidämme retkeilyteemaan liittyviä luentoja. Kursseillamme voit oppia esimerkiksi taitoja, joita tarvitset ympärivuotiseen, omatoimiseen liikkumiseen haastavissa olosuhteissa. Kurssit painottuvat vahvasti käytännön harjoitteluun ja oppimiseen.

Kansainvälisyys | Teemme kansainvälistä yhteistyötä ja vaelluksillemme on jo useina vuosina tullut osallistujia muualtakin kuin Suomesta. Sen vuoksi opastuskielinä vaelluksillamme ovat suomen kielen lisäksi englanti, saksa tai ruotsi.

TARINAMME

MINNA

Matkani erämaaoppaaksi alkoi kesällä 2013 osallistuessani ohjatulle vaellukselle Suomen Lapissa. Tuon matkan aikana heräsi kiinnostukseni vaeltamiseen ja siitä innoittamana ilmoittauduin samana syksynä alkavalle Tähtäimessä Huippuvuoret – kurssille, joka päättyisi vaellusmatkaan Huippuvuorille seuraavana kesänä. Samanaikaisesti päätin aloittaa puoli vuotta myöhemmin vuoden mittaisen erä-ja luonto-opas koulutuksen. Mainittakoon, että kokemukseni vaeltamisesta tätä ennen koostui lähinnä päiväretkeilystä.
Vuoden 2014 aikana opin paljon uusia retkeilytaitoja ja kokemukseni karttuivat eri vaellusretkillä. Kohtalokkain oli kuitenkin ensimmäinen matkani Huippuvuorille kesällä 2014, jolloin ihastuin karuihin puuttomiin erämaihin ja halusin siitä alkaen muidenkin kokevan saman elämyksen.
Yhteinen taipaleemme Kimmon kanssa alkoi kesällä 2015, kun osallistuimme samalle vaellusmatkalle Huippuvuorille. Tajusimme nopeasti jakavamme saman innon ainutlaatuisten vaellusten järjestämiseen ja olemme siitä asti saaneet yhdessä kehittää ja toteuttaa upeita matkoja.
Voin lämpimästi suositella kaikkia oppimaan vaellustaitoja iästä riippumatta. Ei koskaan tiedä mihin se vielä johtaa!

Minna Hellsten
Luonto- ja eräopas | Yrittäjä

KIMMO

”Aliquid melius invenies in sylvis quam in libris – Jotain parempaa tapaat metsästä kuin kirjoista” – Tämä tuhat vuotta vanha toteamus tiivistää syyt, joiden takia löydät minut tältä sivulta. Vuonna 2015 laitoin metsät ja erämaat kirjoittamisen edelle, siirsin entiset työni ammattitoimittajana ja -kielenkääntäjänä syrjään, suoritin luontoalan ammattitutkinnon ja siirryin päätoimiseksi erämaaoppaaksi. Aiempaa kokemusta luonnossa liikkumisesta olin ehtinyt hankkia muun muassa rämpimällä metsissä ja soilla puolustusvoimien palveluksessa, kaivamalla kultaa Lemmenjoen Morgamojalla ja vaeltelemamalla satunnaisesti eri puolilla Eurooppaa.
Jotta sinäkin löytäisit metsästä todella jotain parempaa kuin kirjoista, luonnossa liikkuminen ei mielestäni saa kiteytyä käsitteisiin vilu, nälkä, märkä tai väsymys. Kun varusteet ovat sopivat, osaaminen riittävää, porukka mukava, ilmapirii rento ja aikataulu väljä, ainekset mieleenpainuvaan luontoelämykseen ovat koossa. Tätä reseptiä haluan toteuttaa yhdessä Minnan kanssa kaikilla Porta Arctican vaelluksilla ja kursseilla.

Kimmo Kiimalainen
Luonto- ja eräopas | Melontaohjaaja | Yrittäjä

MEISTÄ SANOTTUA

Ammattilaisten matkassa oli turvallista kulkea ja ylittää itsensä haastavissakin paikoissa.

Minna H.

Suomi

Minna ja Kimmo ovat kyllä erittäin asiakaspalveluhenkisiä, ja loivat mukavan välittömän ilmapiirin kurssille.

Marika K.

Suomi

Ohjaajat olivat rentoja ja luotettavia.

Lotta J.

Suomi

Minna ja Kimmo ovat ihania 😀 

Evi V.

Suomi

ARVOMME

Turvallisuus | Pidämme turvallisuutta palveluidemme tärkeimpänä ominaisuutena. Asiakkaiden turvallisuudentunteen takana on huolellinen valmistautuminen jokaiselle matkalle.

 

 • Tutkimme jokaisen tarjoamme vaellusreitin ensin itse
 • Teemme kattavat turvallisuussuunnitelmat kaikkien luettavaksi
 • IImoitamme viranomaisille ryhmämme liikkumisesta
 • Työskentelemme parina turvataksemme ryhmän toimivuuden toisen oppaan loukkaantuessa
 • Sopeutamme liikkumisen vallitsevien olosuhteiden mukaan tarkkojen etappien sijaan
 • Ylläpidämme eräensiaputaitoja säännöllisin väliajoin

Pidämme säännöllisesti yllä Wilderness First Responder -tason ensiapuosaamista.

Luonnonsuojelu | Hauraan arktisen luonnon suojeleminen on ensiarvoisen tärkeää. Sitoudumme siksi noudattamaan kaikissa kohteissamme paikallisia ympäristön ja kulttuuriperinnön suojeluun tähtääviä lakeja ja määräyksiä. Noudatamme myös roskattoman retkeilyn periaatteita ja jätämme itsestämme mahdollisimman vähän jälkiä luontoon. Vaelluksen aikana noudatamme Leave No Trace -järjestön seitsemää perusperiaatetta, joilla maastossa liikkumisen ympäristövaikutukset minimoidaan.

 1. Suunnittele ja valmistaudu
 2. Liiku ja leiriydy kulutusta kestävissä paikoissa
 3. Hävitä jätteet asianmukaisesti
 4. Älä poimi mitään mukaasi
 5. Minimoi leiritulen vaikutukset
 6. Suhtaudu kunnioittavasti villieläimiin ja kasveihin
 7. Ota toiset luonnossaliikkujat huomioon

Huippuvuorilla noudatamme lisäksi seuraavia viranomaisten antamia määräyksiä:

 1. Kaikki vuodelta 1945 peräisin olevat tai sitä vanhemmat ihmistoiminnan jäljet ovat suojeltuja – älä kajoa niihin
 2. Älä tee maastoon mitään merkkejä

Motto | ”Take nothing but pictures. Leave nothing but footprints. Kill nothing but time.” (Baltimore Grotto)

Harjoittelijaksi?

Tarjoamme vuosittain muutamia harjoittelupaikkoja ensisijaisesti Luontoalan ammattitutkinnon opiskelijoille (erä- ja luonto-opastuksen osaamisala). Harjoittelijoiksi valitsemme asiakaspalveluhenkisiä, oppimishaluisia ja hyväkuntoisia henkilöitä, joilla on valmiiksi hyvät retkeilytaidot ja jotka aikovat aidosti työllistyä alalle. Edellytämme harjoittelijoilta sujuvaa suomen ja englannin kielen taitoa, muiden kielten osaaminen on eduksi. Valitsemme harjoittelijat haastattelujen perusteella.

Porta Arctican harjoittelijana saat ainutlaatuiset mahdollisuudet ja puitteet työssäoppimiseen; kanssamme harjoittelet monipäiväisten rinkka+teltta-vaellusten vetämistä oikeissa erämaaoloissa eräoppaan ammatinkuvaa vastaavasti. Kauden 2023 harjoittelupaikat on jo täytetty, mutta jos olet kiinnostunut harjoittelupaikasta kaudella 2024, ota meihin yhteyttä!

Pin It on Pinterest