Espressoa erämaihin

marras 5, 2021

Nyt se on testattu:  Cafflano Kompresso – kelpo espressokeitin todellisiin outdoor-olosuhteisiin. Tässä Matkavarusteen meille taannoin testikäyttöön luovuttamassa vimpaimessa yhdistyvät pieni koko, vähäinen paino (178 g) ja espresso, jota laite tuottaa yhdellä puristuksella pienen mutta sitäkin laadukkaamman kupillisen.

Otin laitteen kestotestiin kahden viime kauden ajaksi pitkille erämaareissuille ja vakuutuin alkuepäilyistäni huolimatta; yksinkertaisen oloinen laite tuottaa säännönmukaisesti ihan oikean kahvinautinnon ja siirtää lisäksi historiaan käytettyjen kahvinporojen kaapimisen pannun pohjalta ja muut kahvittelun jälkihoitoon liittyvät työläät puhdistusoperaatiot – iso plussa-ominaisuus jota arvostaa varsinkin paikoissa, joissa tiskivesikin on desinfioitava. Cafflano puhdistuu yhdellä suodattimen kopautuksella ja hyvin pienellä lorauksella vettä. Ympäristötietoista lämmittää myös se, että suodatin- tai pakkausroskaa ei synny laitteen käytöstä lainkaan.

Metallista suodatinlevyä lukuun ottamatta laite on valmistettu tukevanoloisesta muovista, mutta sen särkymistä ei tarvitse ainakaan plus-keleillä pelätä, sen verran isosti laitteeseen on tullut puristusten yhteydessä kohdistettua voimaa. Valmistajan mukaan kunnon rutistuksella laitteeseen saadaankin uuttamisvaiheessa aikaan 9 baarin paine, mikä lienee jonkinlainen espressokeittämisen maaginen painemitta. En mitannut. Puristuksen tuloksena oli erinomainen kupillinen joka kerta ja se on täysin riittävä tulos. Myös asiakkaillemme Cafflanolla valmistettu espresso on poikkeuksetta maistunut.

Ja entäs ne muut kahvittimet? Jokaisella on varmaan suosikkinsa ja kahvia on itsekin tullut valmistettua erämaassa monella vehkeellä. Niihin tuskin tulee enää näiden kokemusten jälkeen palattua. Matkassa on ollut perinteinen nokipannu (vie ihan liikaa tilaa), trangia-retkipannu (hankala puhdistaa), erilaisia kertokäyttö- ja kestosuodattimia (sotkua), mutteripannu (alkaa painaa 150 kilometrin kantamisen jälkeen), Nescafe-pikakahvi (ei mikään makunautinto missään oloissa) ja kerran lisää-vain-vesi-kahvipussi (ei varsinainen ympäristöteko). Omasta puolestani ne jäävät vastaisuudessa kaappiin / kauppaan / unohduksiin – paitsi ehkä yhdistelmävaelluksilla, joiden melontapäivien iltanuotiolle kaivataan nokipannun kaltaista tunnelmanluojaa ja tiskivettä on saatavilla yllin kyllin.  – Kimmo –

0 kommenttia

Pin It on Pinterest

Share This