Skotlanti – pakenevan miehen jalanjäljissä

helmi 20, 2020

Edessä avautuva vuoristomaisema on massiivinen, kun nostamme rinkkoja selkään Skotlannissa Grampianvuorten kupeessa. Aluillaan on tutkimusmatka, jonka reittimerkit on asettanut Aarresaari-kirjasta tunnettu skottikirjailija Robert Louis Stevenson. Edessä on viiden päivän ja 50 kilometrin vaellus Stevensonin Kidnapped-teoksen päähenkilön jäljillä Skotlannin villeimmässä kolkassa. Kirjassa siepattu nuorimies David Balfour karkaa ja pakenee jalan Skotlannin erämaiden halki länsirannikolta kotiinsa Edinburghiin. Me aiomme kulkea reitistä sen erämaisimpana säilyneen osan.

Kanervaa kasvavassa rinteessä muistelemme, mitä Stevenson kirjoitti:

”Aikaiseen seuraavana aamuna saattoi palvelija meidät Rannoch-järven yli ja neuvoi meille tien, joka hänen mielestään oli edullisin. Ensin oli meidän ohjattava kulkumme suoraan ylös vuorille, kierrettävä sitten Lyon- , Lochay- ja Dochart-jokien latvojen ympäri ja laskeuduttava alamaille” .

Joet löytyvät kartalta ja ponnistelu johtaa illan hämärtyessä yhä ylemmäs. Lopulta ensimmäinen leiri on pystyssä vuoristopuron varressa. Vesi on kirkasta ja sitä on nyt myös ilmassa – alkaa sataa. Mutta ensivaikutelma on selvä: Balfour olisi todellakin voinut kulkea täällä. Maasto vuorten väliin jäävässä laaksossa on vetistä ja pehmeää, mutta kulkukelpoista. Paikka on toden totta hieno ja korkeimmat huiput ovat vasta edessä!

Seuraavina päivinä eteen avautuu koko ajan jylhemmäksi muuttuva maisema. Kevättulvien turpeeseen syömiä uomissa törröttää Kaledonian kuuluisien havumetsien jäänteitä. Ylitämme päivisin vuoria, puroja ja nummia samoissa upeissa maisemissa, joissa Stevensonin kuvittelemat hahmot liikkuivat öisin. Kuvaus tuntui pitävän paikkansa varsin hyvin.

”– vaelsimme tavattoman jylhiä vuoria pitkin ja kuohuvien jokien alkulähteitten ohitse. Usein saimme haparoida sumussa ja melkein lakkaamatta kestää tuulta ja sadetta. –”

Matkan aikana Skotlannin vaihteleva sää näyttää temppunsa, mutta lähes tuhanteen metriin kohoavalta harjanteelta avautuva maisema kompensoi kuitenkin ponnistukset. Toisella puolella levittäytyy synkkyydestään kuuluisa suoalue Rannoch Moor, toisella puolella vuoriketjujen meri. Ja jos Stevensonin kertomus onkin kuvitteellinen, horisontissa siintävä Schiehallion-vuori on yksi osa todellista tapahtunutta historiaa. Sen avulla maapallon paino mitattiin ensimmäistä kertaa ja tuloksen avulla kumottiin mm. astronomi Edmund ”Komeetta” Halleyn idea siitä, että maapallo on ontto.

Eräänä aamuna jäljet maassa paljastavat, että yöllä teltan vierestä on kävellyt saksanhirviä. Niitä myös näemme ja kuulemme useaan otteeseen reitin varrella. Kun matkan pää alkaa häämöttää vuorten välistä, ei ole epäilystäkään, etteikö tämä reitti sovi valikoimaamme. Tämä on Kidnapped Trail! 

0 kommenttia

Pin It on Pinterest

Share This