Oikotie retkeilyn huipulle – parhaat vinkit aloittelijalle

joulu 9, 2019

Haaveiletko eräelämyksistä, mutta et tiedä mistä aloittaisit? Ihailetko muiden reissukuvia ja toivot kokevasi jotain vastaavaa? Jännittävätkö oma osaaminen, kunto tai olosuhteiden haasteet? Haluaisitko ottaa retkeilytaidot haltuun, jotta voit toteuttaa villeimmätkin luontoelämyshaaveesi?

Tällaisten kysymysten parista mekin aloitimme – olimme kaksi enemmän tai vähemmän kokenutta luonnossaliikkujaa, joille iski samanaikaisesti tarve uskaltaa ja oppia lisää aiheeseen liittyvää. Sitten kohtasimme aloittelevina erä- ja luonto-oppaina, joilla oli sama ajatus ainutlaatuisten luontoelämysten kokemisesta ja jakamisesta. Nyt viiden vuoden yhteistoiminnan, monien elämysten ja oppien jälkeen haluamme jakaa oppimaamme myös muille. Koemme, että kaikki voivat hyötyä luonnossa liikkumisesta ja jokainen voi toteuttaa retkeilyhaaveitaan lähtökohdista riippumatta, kun muutama perusasia on hallussa.

Perusasiat kuntoon – aloita näistä vinkeistä

Retkeilyn kovassa ytimessä ei ole 20 erilaisen solmun osaaminen, kevein telttamalli tai lämpöripa kattilan pohjassa, vaikka niistä kaikista omat hyötynsä olisikin. Kaikkein tärkeintä on retkeilyssä oma asenne, joten aloita siitä! Laita asenne ja muut perusasiat kuntoon ennen yksityiskohtiin syventymistä niin et haparoi niiden takia turhaan myöhemmin.

Retkeilyn viisi perusasiaa:

  1. Unohda ennakkoluulot ja karista pelot

   Käsitys siitä, että retkeily – varsinkin eräretkeily – olisi tarkoitettu vain kokeneille eräjormille ei pidä paikkansa. Retkeillä voi nykyään kuka vaan vauvasta vaariin ja kohteeksi voi ottaa lähimetsän, läheisen kansallispuiston tai kaukaiset erämaat. Unohda myös turha vertailu; oma retkesi ei ole yhtään sen “väärempi” kuin mikään muukaan retki, vaikka se olisi lyhyempi, kevyempi tai helpompi kuin se ultravaellus, jota joku juuri hehkutti netissä.

   Älä anna pelkojen estää sinua retkeilemästä. Itsevarmuus lisääntyy oppien ja kokemusten karttuessa etkä anna enää esim. teltassa nukkumisen tai pimeässä metsässä liikkumisen olla esteenä luontoelämysten kokemisessa. Muista, että kaikki muutkin ovat aloittaneet alusta!

  2. Retkeillä voi mukavuuksista luopumatta

   Nykyajan varusteet sallivat liikkumisen haastavissakin olosuhteissa ilman turhaa kärsimystä. Kannattaa siis panostaa suoraan mukavuutta lisääviin varusteisiin ja minimoida puutteellisiin varusteisiin liittyvät epämiellyttävät retkeilykokemukset. Muista myös, että retkeillä voi myös kaikilla budjeteilla – kallein ei aina ole parasta eikä edes tarpeen, vaikka kauppias sinulle mielellään naparetkivarustuksen myisikin.

  3. Kunto ei ole ratkaisevin

   Älä turhaan luule, että retkeilyn aloittaminen tai sen harrastaminen edellyttää jotakin tiettyä kuntotasoa. Retkeily sopii kaikille, kun tavoitteet valitaan omaa suorituskykyä vastaavasti. Toisaalta kunto kohenee retkeilemällä ja samalla voit helposti tarkkailla sen kehitystä. Aloita siis oman kuntosi mukaan ja kehitä sitä luontoelämysten vaativuuden lisääntyessä.

  4. Yksin, kaksin tai ryhmässä

   Jos sinuun iskee retkeilykärpänen, mutta lähipiiristä ei löydy samanhenkistä seuraa etkä halua retkeillä yksin, liity Facebookista retkeilyseuraa tarjoaviin ryhmiin tai esim. paikalliseen Suomen Ladun yhdistykseen. Retkeilyseuraa löytyy myös osallistumalla retkeilykursseille tai luontoelämyksiä tarjoaville matkoille.

  5. Turvallisuus edellä – ennakoi ongelmat

   Ota alusta asti tavaksi ennakoida retkesi mahdolliset turvallisuusriskit. Pidä huoli, että varustaudut olosuhteiden mukaisesti, otat riittävästi ravintoa ja asetat tavoitteesi omia rajojasi vastaavasti. Kunnollinen valmistautuminen takaa retkien turvallisuuden eivätkä ne mene pilalle ennakoitavissa olevien ongelmien takia.

Muista, että retkeilyn harrastamisesta ei ole kuin hyötyä!

Ota rohkeasti askel kohti omien luontoelämyshaaveidesi toteuttamista.
Retkeilyn perusasiat ovat kulmakivenä kaikissa jakamissamme retkeilyvinkeissä. Lue tarkemmat tiedot retkeilyn perusasioista ja käytännön vinkit seuraavista kirjoituksistamme tai hyppää suoraan käytännön oppien kautta retkeilyn huipulle osallistumalla kursseillemme.

Tilaa uutiskirjeemme sivun alalaidasta ja hyödy tarjouksistamme!

0 kommenttia

Pin It on Pinterest

Share This