Harjoita itsesi vaelluskuntoon

helmi 6, 2020

Arveluttaako oma vaelluskunto? Toisin kuin moni luulee, vaeltaminen ei vaadi urheilijan kuntoa tai suurta lihasvoimaa. Se on ennen kaikkea kestävyyslaji, jonka harjoitteluun ei kummoisia välineitä tarvita. Sinun ei siis tarvitse olla huippu-urheilija – riittää että olet peruskunnossa eikä sinulla ole vammoja, jotka haittaava kävelemistä. Irrottaudu siis sohvan vetovoimakentästä, lähde liikkeelle ja harjoita kuntoasi vaiheittain:

1. Totuttaudu kävelemään

Jos et ole tottunut kävelemään pitkiä matkoja, aloita näin. Lähde lenkille lähiseudullesi ja kulje esimerkiksi kävelytiellä 5-6 kilometrin lenkki muutaman kerran viikossa.. Vauhdilla ei ole väliä, nyt vasta totutat kehoasi kävelyyn. Lisää matkan pituutta pikkuhiljaa niin, että saavutat matkan, jonka ajattelet kulkevasi vaelluksella päivittäin. Tee kävelylenkeistä mielenkiintoisia – ota kaveri mukaan juttuseuraksi tai kuuntele samalla äänikirjaa niin lenkit sujuvat melkein huomaamatta.

2. Monipuolista kävelymaastojasi

Siirrä seuraavaksi lenkkejäsi poluille maastoon. Vaellus sisältää paljon epätasaisessa maastossa kulkemista, joten totuttele kävelemään juurakoiden yli, kivikossa, soilla sekä mäkiä ylös ja alas. Poikkea myös poluilta ja harjoita tasapainoasi metsämaastossa.

3. Totuttaudu kantamaan painoa

Oleellinen osa vaeltamista on kyky kantaa varusteita. Kun olet harjoitellut kävelemistä maastossa jonkin aikaa, lisää harjoitteluun taakan kantaminen. Ota lenkille mukaan reppu, jossa kannat ensin 5 kg painoa ja lisää sitten pikkuhiljaa painoa tulevilla lenkeilläsi (< 10 kg). Helppo tapa lisätä painoa reppuun on kantaa siinä vettä kanisterissa. Yksi vesilitra painaa yhden kilon. Vedestä on lisäksi tarvittaessa helpompi päästä kesken lenkin eroon kuin levytankopainoista tai muista esineistä. Voit ujuttaa kuorman kantamisen harjoittelun myös osaksi arkipäivääsi – ota reppu mukaan, jätä auto kotiin ja tee kauppareissu markettiin vaihteeksi kävellen.

4. Tee päiväretkiä

Kun olet harjoitellut kävelyä maastossa painorepun kanssa, lähde päiväretkille. Päiväretken tarkoituksena on kävellä maastossa pidempi matka, esim. 10 km, ja pitää välillä taukoja. Pakkaa siis eväsreppusi ja suunnista kohti mielenkiintoisia päiväretkikohteita. 

Päiväretkeily vie sinut jo lähelle pidempikestoista vaellusta. Tässä vaiheessa olet harjoittanut kävelykuntoasi niin pitkälle, että voit seuraavaksi pidentää retkiäsi yön yli ja pikkuhiljaa pidempikestoisiksi. Oleellista on muistaa edetä vaelluskunnon harjoittamisessa vaiheittain, jotta ei saata itseään vaikeuksiin liian rasittavilla retkillä. On hyvä myös muistaa, että vaeltamisessa ei ole oleellista matka, vaan vauhti. Liian nopea tahti uuvuttaa kovakuntoisenkin ihmisen.

Ja vaikka et lopulta lähtisikään vaeltamaan, kävelyharjoittelusta koituu sinulle todistetusti merkittäviä terveyshyötyjä. Niistä voit lukea esimerkiksi UKK-instituutin sivulta.

 

Tilaa uutiskirjeemme sivun alalaidasta ja hyödy tarjouksistamme!

0 kommenttia

Pin It on Pinterest

Share This