+100 °C
KEITINLAATIKKO
TEE-SE-ITSE
Suunnittelu
Lähtökohtana oli valmistaa kevyt ja näppärän kokoinen yhden keittimen laatikko, joka mahtuu hyvin ahkioon.
Mittojen ja materiaalitarpeen selvittämiseksi valmistettiin ensimmäiseksi pahvinen laatikkomalli, joka oli riittävän suuri Primus Ominifuel -keittimelle ja 0,6-litraiselle bensiinipullolle. Lisäksi haluttiin, että 2,7-litrainen lumensulatuskattila mahtuu laatikkoon ylösalaisin keittimen päälle.
Leikkailun, taittelun, teippailun ja sovittelun tuloksena syntyi 32 x 32 x 16 cm -kokoinen (L x S x K) laatikko. Pahvia mittailemalla todettiin, että alumiinilevyä tarvittaisiin laatikon valmistamiseen noin 50 cm x 100 cm -pala. Tällaisia levyjä näytti löytyvät monestakin liikkeestä hyllytavarana, joten mitat kiinnitettiin seuraavaa vaihetta varten. Tässä vaiheessa pahvilaatikkoa sovitettiin myös Fjellpulken X-Country 144 -ahkion pohjalle, mihin se mahtui täysin kanittamatta.
Seuraavassa vaiheessa tehtiin Adobe Illustrator -vektorigrafiikkaohjelmalla mittapiirros alumiinilevyn leikkauksia (sahauksia) ja taivutuksia varten. Harmaat osat piirroksessa esittävät laatikon seinä-, kansi ja pohjaosia sekä etuluukkua, siniset ovat niiden 90 asteen kulmaan kantattuja osia ja valkoinen hukkapalaa.
Jos haluat piirroksen PDF-tiedostona itsellesi, pyydä se meiltä sähköpostilla (ilmaiseksi).
Tarpeelliset työkalut etsittiin kotoa ja tarvikkeet lähimmästä Biltemasta. Ketjulla on Suomessa 17 myymälää, joten sellainen luultavasti löytyy aika läheltä jokaista. Myymälästä löytyi sopivasti hyllytavarana:
- 50 cm x 100 cm -alumiinipeltilevy (1 mm)
- 2 kpl pianosaranoita (niklattu)
- pop-niittejä
Valmiin piirroksen mitat ja sahaukset merkittiin tussilla levyn sinisille suojakalvoille.
Myöhemmin Biltemasta haettiin laatikkoa varten vielä
- pulloteline
- kantokahva
Valmistus
Seuraavaksi silputtiin sitten pahvin sijaan alumiinia. Levy sahautui siististi konepistosahalla ja alumiiniterällä. Sahausalustana käytettiin kahta lattialle parin sentin välille asetettua kuormalavaa, joista saatiin hyvä tuki alumiinilevylle sahauslinjan molemmille puolille — levy on varsin taipuisaa eikä sen sahaaminen ilman tukea onnistu. Sahan ohjaimena kannattaa käyttää vaikka puulistaa.
Sahatut osat kantattiin piirroksen mukaisesti kanttikoneella, siniset suojakalvot vedettiin pois ja terävät reunat sekä kulmat pyöristettiin metalliviilalla. Lopuksi porattiin reiät niiteille sopiviin paikkoihin ja kappaleet yhdistettiin pop-niiteillä. Sen jälkeen varmistettiin uudelleen, että keitin mahtuu pulloinen laatikkoon ja kansi kiinni.
Keitin päätettiin kiinnittää laatikkoon niin, että 2,7-litrainen kattila osuu hyvin keittimen kannattimille, kun sen työntää kiinni laatikon takaseinään ja oikean seinän yläreunan kanttaukseen. Tällä tavoiteltiin sitä, että kattila on mahdollisimman helppo laittaa tarkasti keittimen päälle — se tarvitsee vain työntää laatikon nurkkaan. Kattilan avulla laatikon pohjaan merkittiin valkoinen ympyrä, jonka sisälle keitin kiinnitettiin koneruuveilla ja sormimuttereilla.
Bensapullo oli jo suunnnitteluvaiheessa päätetty kiinnittää etuseinän avautuvaan luukkuun niin, että paineen pumppaaminen pulloon olisi mahdollisimman helppoa ja pullo olisi mahdollista irrottaa laatikosta ilman työkaluja. Kätevimmäksi tähän tarkoitukseen osoittautui polkupyöriin tarkoitettu metallinen juomapulloteline (Biltema), joka kiinnitettiin kanteen parilla ruuvilla.
Kun keitin oli kiinnitetty, todettiin, että sekä kattila että kansi on mahdollista pakata suunnitellulla tavalla laatikon sisään — pienempi tasapohjainen kattila mahtuu sisään tietysti vielä helpommin. Laatikkoon mahtuu myös keittimen huoltosarja, tulitikut ja muuta mahdollista pikkutavaraa.
Valmiin laatikon oikeanpuoleiseen sivuseinään kiinnitettiin viimesilaukseksi kantokahva (Biltema) — näin bensapullo on laatikossa pystyasennossa, kun sitä kannetaan kahvasta.
Lopuksi laatikolle löytyi Granit-sisustuskaupasta suojakassi, joka estää lumen pääsyn laatikkoon ja estää laatikon kulmia hankaamasta reikiä ahkion suojapeitteeseen tai pulkkapussiin.
Lopuksi laskettiin kuitit yhteen ja todettiin, että kaikkien tarvikkeiden ja materiaalien hinnaksi tuli noin 70 €.
Testaus
Keitinlaatikkoa testattiin talvella 2024 moneen otteeseen: ensin toimiston pihalla, sitten talviretkeilykursseilla Ruovedellä ja lopuksi Käsivarren erämaassa teltassa (otsikkokuva sivun yläreunassa). Laatikko todettiin hyvin toimivaksi, mutta samalla huomattiin, että kannen auki-asennossa pitävä ketju oli unohtunut. Se lisättiin laatikkoon myöhemmin…
Lopuksi
Jossakin vaiheessa sana projektista kiiri opaskollegoille ja laatikoita piti lopulta rakentaa useampiakin. Näihin laatikoihin on asennettu onnistuneesti ainakin MSR Whisperlite -keittimiä.
Projektiin tarvittiin seuraavat työkalut:
- Mittanauha + tussi (merkitsemiseen)
- Konepistosaha + alumiiniterä (levyn paloitteluun)
- Kanttikone (levyn taivuttamiseen)
- Akkuporakone + 4 mm -metalliterä (niitinreikien tekemiseen)
- Rautasaha (saranoiden lyhentämiseen)
- Metalliviila (reunojen pyöristämiseen)
- Popniittipihdit (niittaamiseen)