Tietoa meistä

Porta Arctica on kahden eräoppaan yhteistyössä toimiva yritys, joka on erikoistunut järjestämään ohjattuja vaelluksia arktisilla alueilla. Toimintamme lähtökohtana on tarjota ainutlaatuisia matalan kynnyksen elämyksiä poluttomissa erämaissa.
Lue lisää tarinastamme
Lämpötila vaelluksillamme on tyypillisesti +5 C … +12 C väliltä, mutta välillä sää yllättää puolin tai toisin. Tällä hetkellä järjestämme vaelluksia Huippuvuorilla, Grönlannissa, Venäjällä, Skotlannissa sekä Suomen Inarissa.
Haluamme särkeä illuusion siitä, että erämaavaellukset olisivat vain kokeneille eräjormille, ja välittää kokemuksen, että kuka vaan pystyy oppimaan nauttimaan näistä elämyksistä turvallisesti ja ennen kaikkea mukavasti.
Tarjoamme vaellusten rinnalla retkeilykursseja, joiden tarkoitus on opettaa kerralla tarvittavat taidot omatoimiseen liikkumiseen haastavissakin olosuhteissa. Kurssimme eivät ole perinteisiä retkeilykursseja, vaan painotamme haastavissa olosuhteissa tarvittavia taitoja sekä käytännössä oppimista.

Tarinamme

Minna

“Matkani erämaaoppaaksi alkoi kesällä 2013 osallistuessani ohjatulle vaellukselle Suomen Lapissa. Tuon matkan aikana heräsi kiinnostukseni vaeltamiseen ja siitä innoittamana ilmoittauduin samana syksynä alkavalle Tähtäimessä Huippuvuoret – kurssille, joka päättyisi vaellusmatkaan Huippuvuorille seuraavana kesänä. Samanaikaisesti päätin aloittaa puoli vuotta myöhemmin vuoden mittaisen erä-ja luonto-opas koulutuksen. Mainittakoon, että kokemukseni vaeltamisesta tätä ennen koostui lähinnä päiväretkeilystä.

Vuoden 2014 aikana opin paljon uusia retkeilytaitoja ja kokemukseni karttuivat eri vaellusretkillä. Kohtalokkain oli kuitenkin ensimmäinen matkani Huippuvuorille kesällä 2014, jolloin ihastuin karuihin puuttomiin erämaihin ja halusin siitä alkaen muidenkin kokevan saman elämyksen.

Yhteinen taipaleemme Kimmon kanssa alkoi kesällä 2015, kun osallistuimme samalle vaellusmatkalle Huippuvuorille. Tajusimme nopeasti jakavamme saman innon ainutlaatuisten vaellusten järjestämiseen ja olemme siitä asti saaneet yhdessä kehittää ja toteuttaa upeita matkoja.

Voin lämpimästi suositella kaikkia oppimaan vaellustaitoja iästä riippumatta. Ei koskaan tiedä mihin se vielä johtaa!”

Kimmo

”Aliquid melius invenies in sylvis quam in libris – Jotain parempaa tapaat metsästä kuin kirjoista” – Tämä tuhat vuotta vanha toteamus tiivistää syyt, joiden takia löydät minut tältä sivulta. Vuonna 2015 laitoin metsät ja erämaat kirjoittamisen edelle, siirsin entiset työni ammattitoimittajana ja -kielenkääntäjänä syrjään, suoritin luontoalan ammattitutkinnon ja siirryin päätoimiseksi erämaaoppaaksi. Aiempaa kokemusta luonnossa liikkumisesta olin ehtinyt hankkia muun muassa rämpimällä metsissä ja soilla puolustusvoimien palveluksessa, kaivamalla kultaa Lemmenjoen Morgamojalla ja vaeltelemamalla satunnaisesti eri puolilla Eurooppaa.

Jotta sinäkin löytäisit metsästä todella jotain parempaa kuin kirjoista, luonnossa liikkuminen ei mielestäni saa kiteytyä käsitteisiin ”vilu, nälkä, märkä tai väsymys”. Kun varusteet ovat sopivat, osaaminen riittävää, porukka mukava, ilmapirii rento ja aikataulu väljä, ainekset mieleenpainuvaan luontoelämykseen ovat koossa. Tätä reseptiä haluan toteuttaa yhdessä Minnan kanssa kaikilla Porta Arctican vaelluksilla ja kursseilla.

Luettelon pätevyyksistäni ja lisätietoja löydät esimerkiksi LinkedIn-profiilistani.

Arvomme

TURVALLISUUS

Pidämme turvallisuutta palveluidemme tärkeimpänä ominaisuutena. Asiakkaiden turvallisuudentunteen takana on huolellinen valmistautuminen jokaiselle matkalle.

N
Kartoitamme jokaisen tarjoamme vaellusreitin ensin itse
N
Teemme kattavat turvallisuussuunnitelmat kaikkien luettavaksi
N
IImoitamme viranomaisille ryhmämme liikkumisesta
N
Työskentelemme parina turvataksemme ryhmän toimivuuden toisen oppaan loukkaantuessa
N
Sopeutamme liikkumisen vallitsevien olosuhteiden mukaan tarkkojen etappien sijaan
N
Ylläpidämme eräensiaputaitoja säännöllisin väliajoin

LUONNONSUOJELU

Arktisen hauraan luonnon suojeleminen on ensiarvoisen tärkeää. Sitoudumme siksi noudattamaan kaikissa kohteissamme paikallisia ympäristön ja kulttuuriperinnön suojeluun tähtääviä lakeja ja määräyksiä. Noudatamme myös roskattoman retkeilyn periaatteita ja jätämme itsestämme mahdollisimman vähän jälkiä luontoon.

Vaelluksen aikana noudatamme Leave No Trace -järjestön seitsemää perusperiaatetta, joilla maastossa liikkumisen ympäristövaikutukset minimoidaan.

 1. Suunnittele ja valmistaudu
 2. Liiku ja leiriydy kulutusta kestävissä paikoissa
 3. Hävitä jätteet asianmukaisesti
 4. Älä poimi mitään mukaasi
 5. Minimoi leiritulen vaikutukset
 6. Suhtaudu kunnioittavasti villieläimiin ja kasveihin
 7. Ota toiset luonnossaliikkujat huomioon
 8. Lisäksi noudatamme Huippuvuorilla seuraavia viranomaisten määräyksiä:

 9. Kaikki vuodelta 1945 peräisin olevat tai sitä vanhemmat ihmistoiminnan jäljet ovat suojeltuja – älä kajoa niihin
 10. Älä tee maastoon mitään merkkejä
  ”Take nothing but pictures. Leave nothing but footprints. Kill nothing but time.” (Baltimore Grotto)

MEILLE ASIAKAS EI OLE PELKKÄ NUMERO

Koemme vahvasti, että asiakkaalla on oikeus omakohtaiseen elämykseen, joten olemme matkalla mukana vain tukemassa tätä. Eli etusijalle olet juuri sinä sekä omat onnistumiselämyksesi, taitojesi kartuttaminen sekä kokemus siitä, että jokainen vaellus on sinun vaelluksesi!

YHTEISTYÖKUMPPANIT

Pin It on Pinterest