67°N

Ruotsi

Sarekin sydän

Koe Ruotsin jylhimmät erämaat!

Sarekin sydän -vaellus on jylhä vaelluskokemus Ruotsin suurimmassa, villeimmässä ja syrjäisimmässä arktisessa erämaassa. Tämä noin 70 kilometrin ja 6 päivän vaellus vie sinut Stora Sjöfalletin kansallispuiston läpi ikonisen Sarek-tunturimassiivin sydänmaille yli kilometrin korkeudella levittäytyvään poluttomaan tunturierämaahan. Vaelluksen aikana näet jäätiköitä, suuria jokilaaksoja, kristallinkirkkaita järviä, kahteen kilometriin kipuavia huippuja, haastavia louhikoita ja koskematonta arktista luontoa aidoimmillaan.

1.290 €

Osallistuminen varmistetaan täyttämällä sitova ilmoittautumislomake. Toimi nopeasti, paikkoja on rajoitetusti.

 

Katso video

Osallistuneiden arvioita

Sarekin mykistävän upeat maisemat osoittautuivat jopa ennakko-odotuksiakin hienoimmiksi. Maasto oli paikoin haastavaa ja sää vaihtelevaa, mutta asianmukaisilla varusteilla ulkoiset seikat eivät laskeneet fiilistä. — Olen koko reissuun erittäin tyytyväinen! – 10/10
Olli A.

Suomi

Oli äärimmäisen hieno vaellusmatka, kohde mieleenpainuva, kasaan oli saatu mukava porukka ja oli kerrassaan loistava syyskuinen irtiotto arjesta kanssanne. – 10/10

Olli V

Suomi

Kaiken kaikkiaan hieno kokemus ja matkan arvoista. – 10/10

Jens W.

Suomi

Syksyinen Sarek yllätti suuresti kauniilla ruskalla ja vaihtuvilla maastoillaan. Jylhien vuorien kupeessa vaeltamisessa oli jotain selittämätöntä esihistoriallista kaikua. Kokemus oli kertakaikkisen upea! – 10/10

Perttu P.

Suomi

Vaelluksen perustiedot

 • Ajankohta: 7.–14.9.2024 — Toteutuu!
 • Paikka: Stora Sjöfalletin ja Sarekin kansallispuistot, Ruotsi (ks. kartta)
 • Pituus: 70 km
 • Kesto: 6 vrk (+ 2 matkapäivää)
 • Vaativuusaste: 3/5 (katso Tietoa vaellusreitistä)
 • Passi: ei tarvita
 • Viisumi: ei tarvita
 • Matkavakuutus: tarvitaan, laajennettu matkavakuutus (suositus)
 • Aloituspaikka: Oulu (menokuljetus) | Suorva (vaellus)
 • Lopetuspaikka: Suorva (vaellus) | Oulu (paluukuljetus)
 • Ryhmäkoko: 4 – 10 henkeä

Hinta: 1.290 € (sis. alv)
Maksu erääntyy vasta vaelluksen jälkeen.

Tutustu matka- ja peruutusehtoihin

Vaelluksen hintaan sisältyy

 • Meno- ja paluukuljetus Oulu-Suorva ja Suorva-Oulu
 • Hotellimajoitus Jällivaarassa paluumatkalla
 • Päivällinen ja sauna hotellissa
 • Vaelluksen ohjaus (2 opasta)
 • Kaikki viranomaisilmoitukset, luvat ja selvitykset ja turvallisuussuunnitelma
 • Satelliittiviestintävälineet ja ea-pakkaukset (oppailla)

Vaelluksen hintaan ei sisälly

 • Matkat Ouluun ja takaisin
 • Mahdolliset majoitukset Oulussa
 • Vaellusvarusteet
 • Retkiruoat

Tietoa vaellusreitistä

Vaativuusaste 3/5: Vaellus edellyttää osallistujalta hyvää kestävyyskuntoa, koska nousua/laskua kertyy vaelluksen aikana noin 1.700 metriä eli hivenen Hetta-Pallas-vaellusta (1.350 m) enemmän. Lisäksi osallistujan on hallittava telttailurutiinit.

Vaellusreitti: Sarekin sydän -vaellus alkaa Suorvan kylästä Stora Sjöfalletin kansallispuiston keskeltä. Reitti nousee jokilaaksosta länteen avautuvalle tunturiylängölle ja kiertää jäätiköiden peittämän Ähpár-vuoren pohjoispuolelle Sarekin kansallispuiston sydämeen Sarek-massiivin juurelle. Kun valokuvauksellisen Guhkesvagge-laakson pohjoispää on saavutettu, eteen avautuu näkymä Ruotsin kauneimmaksi tunturiksi mainitulle Akka-massiiville ja sitä kehystävälle tunturiylängölle. Ylängöllä vaellusreitti palaa takaisin Stora Sjöfalletin kansallispuiston puolelle ja edelleen takaisin lähtöpaikkaan Suorvaan.

Maasto: Alueen maasto vaihtelee helppokulkuisesta tunturikankaasta suomaastoon, laajoihin lohkareikkoihin ja vaikeakulkuisiin pajukoihin sekä alarinteiden lehtomaisiin metsiin. Vaelluksella liikutaan pääasiassa tunturiylängöllä noin 1000 metrin korkeudessa, missä maasto on polutonta, avointa ja näköalat esteettömiä. Vaelluksella ei liikuta jäätiköillä tai muissa paikoissa, jotka vaatisivat erikoisvarusteita tai -vakuutuksia.

Ylitykset: Kansallispuistossa virtaa lukuisia vuolaita jokia, joita ylitetään vaelluksen aikana kahlaamalla. Sitä varten vaellukselle on varauduttava ylitykseen sopivilla kengillä ja vaellussauvoilla. Oppaat auttavat ylityksissä tarpeen mukaan.

Juomavesi: Luonnonvedet ovat alueen eristyneisyyden ansiosta sellaisenaan juotavia. Alueella on runsaasti jokia, puroja ja järviä, joten veden saanti on helppoa.

Päivämatkat: Poluttoman maaston vuoksi vaelluksen päivämatkojen nimellispituus on noin 10 – 12 kilometriä ja vaelluksen kokonaispituus noin 70 km.

Nousut/laskut: Nousumetrejä kertyy eniten ensimmäisten vaelluspäivien aikana tunturiylängölle noustessa (yhteensä n. 600 metriä), muina päivinä vähemmän (100 – 300 metriä). Enimmät laskumetrit sijoittuvat vastaavasti vaelluksen loppupäähän.

Lämpötila: Syyskuussa lämpötila on Sarekin alueella tyypillisesti välillä 0 … +10 °C, mutta voi painua yöllä –5 ° C:een ja öiset lumisateet ovat mahdollisia. Pysyvä lumipeite alueelle tulee kuitenkin vasta lokakuussa.

Päivänvalo: Syyskuussa päivän pituus on Sarekissa 12,5 tuntia. Aurinko nousee aamulla kello 7:00 ja laskee kello 19:30.

Revontulet: Syyskuu on ihanteellinen ajankohta revontulien näkemiseen Sarekin alueella. Tiedot auringon aktiivisuudesta ja revontuliennusteen voit tarkistaa esim. Ilmatieteen laitoksen Avaruussääpalvelusta. (Lähinnä Sarekia sijaitsevat mittausasemat ovat Muonio ja Pello Suomen puolella)

Hyönteiset: Kylmien öiden ansiosta hyttysten aika Sarekissa on syyskuussa ohi. Suosittelemme silti muutaman gramman painoisen hyttyshatun/-verkon ottamista mukaan.

Reitin profiili

Tietoa kohteesta

Stora Sjöfalletin ja Sarekin kansallispuistot sijaitsevat vierekkäin Pohjois-Ruotsissa Norjan rajan tuntumassa. Alueet on pyritty pitämään mahdollisimman koskemattomina ja eristyneinä monipuolisen tunturiluonnon suojelemiseksi. Kansallispuistoissa ei ole merkittyjä vaellusreittejä, autiotupia tai muita retkeilypalveluita. Sarekia pidetään yleisesti Ruotsin haastavimpana vaelluskohteena.

Vuoristomainen Sarekin kansallispuisto tunnetaan etenkin jylhistä tunturimassiiveistaan ja niiden kymmenistä yli 2000 metriin kohoavista huipuista sekä yli sadasta jäätiköstä, Stora Sjöfalletia leimaavat Akka-tunturimassiivi sekä puistoa halkova leveä järvi- ja jokilaakso. Tunturihuippujen ja niiden välisten syvien laaksojen korkeusero on Sarekin sydämessä suurimmillaan lähes 1 300 metriä.

Matkat

Sarekin sydän -vaelluksen hintaan sisältyy autokuljetus Oulusta vaelluksen lähtöpisteeseen Suorvaan ja Jällivaaran kautta takaisin Ouluun.

Menokuljetus: Oulu-Suorva-kuljetukseen osallistumista varten Sinun tulee olla valmiina Oulun rautatieaseman edessä vaelluksen ensimmäisen päivän aamuna kello 07:00.

Paluukuljetus (kaksiosainen): Paluumatkalle lähdetään vaelluksen toiseksi viimeisenä päivänä Suorvasta noin kello 13:00. Kello 15:00 saavutaan Jällivaaraan, missä kaikille osallistujille on varattu hotellimajoitus ja saunomismahdollisuus (sis. hintaan). Jällivaarasta paluumatka alkaa vaelluksen viimeisenä päivänä kello 9:00 ja takaisin Ouluun saavutaan noin kello 17:00.

Turvallisuus & Varusteet

Turvallisuussuunnitelma lähetetään ilmoittautuneille sähköpostilla etukäteen luettavaksi.

Ota vaellukselle mukaan syysretkeilyyn sopivat varusteet ja vaellussauvat (pakollinen varuste). Tarppi on suositeltava lisävaruste.

Pin It on Pinterest