42°N

ALBANIA & MONTENEGRO

KOLMEN SOLAN KIERROS

VALLOITA KIROTUT VUORET

Kolmen solan kierros -vaellus vie sinut Balkanin Dinaaristen alppien kevääseen. Vaelluksella sukellat maailmaan, jota leimaavat jylhien ja rosoisten vuorten lisäksi Albanian kommunistiajan jäänteet, paikallinen vieraanvaraisuus ja herkulliset ruoat. Täällä vaellat upeissa vuoristomaisemissa paimenpolkuja pitkin ja ihastelet keväisen luonnon kaikkialle levittäytyviä kukkameriä. Tervetuloa mukaan matkalle pitkään suljettuna olleelle rajavyöhykkeelle Albanian ja Montenegron vuoristoerämaahan, joka tunnetaan vaikeakulkuisuutensa vuoksi myös nimellä Kirotut vuoret.

1.290 €

Osallistuminen varmistetaan täyttämällä sitova ilmoittautumislomake. Toimi nopeasti, paikkoja on rajoitetusti.

 

Katso video

Osallistuneiden arvioita

Reitti oli vaihteleva, maasto sekä nousut sopivan haastavia, maisemat olivat henkeäsalpaavat ja luonto kerrassaan uskomaton … Kaikki vaellukselle lähteneet retkeilijät otettiin hienosti huomioon ja oppaiden toiminnasta huokui aito välittäminen sekä mielenkiinto.
– 10/10

Olli V.

Suomi

Retki mielenkiintoinen hienoissa ja vaihtelevissa maisemissa. 2 yöpymistä majataloissa oli hyvä idea joka myös tutustutti paikalliseen ruokakulttuuriin.
– 9/10

Kim S.

Suomi

Very enjoyable scenery. A very well thought out and organised trip and very resourceful when things didn’t go quite to plan.
– 10/10

Trevor W.

UK

Vaelluksen perustiedot

 • Ajankohta: 11.—17.5.2025  
 • Paikka: Prokletijen kansallispuisto, Albania ja Montenegro
 • Pituus: 60 km
 • Kesto: 5 vrk (+ 2 matkapäivää)
 • Vaativuusaste: 4/5 (katso Tietoa vaellusreitistä)
 • Passi: tarvitaan
 • Viisumi: ei tarvita
 • Matkavakuutus: tarvitaan
 • Kokoontumis-/aloituspaikka: Podgorican lentokenttä, Montenegro (kuljetus) | Vusanje (vaellus)
 • Ryhmäkoko: 6 – 8 henkeä
 • Opastuskielet: suomi, englanti, saksa, ruotsi

Hinta: 1.290 € (sis. alv)
Maksu erääntyy vasta vaelluksen jälkeen.

Tutustu matka- ja peruutusehtoihin

Vaelluksen hintaan sisältyy

 • Meno- ja paluukuljetus Podgorican lentokenttä – Vusanje ja Vusanje – Podgorican lentokenttä
 • Majatalomajoitukset Vusanjessa (tulo- ja lähtöyöt) sekä Thethissä (kolmas yö)
 • Päivälliset majataloissa
 • Keitin ja polttoaineet
 • Vaelluksen ohjaus (2 opasta)
 • Rajanylitysluvat, viranomaisilmoitukset ja selvitykset
 • Satelliittiviestintävälineet ja ea-pakkaukset (oppailla)
 • Lentomatkojesi CO2-ilmastovaikutusten kompensointi yhdessä suomalaisen Taimiteko-projektin kanssa (taimiteko.fi)

Vaelluksen hintaan ei sisälly

 • Lennot Podgoricaan (Montenegro) ja takaisin
 • Mahdolliset majoitukset Podgoricassa
 • Vaellusvarusteet
 • Retkiruoat

Tietoa vaellusreitistä

Vaativuusaste 4/5: Vaellus edellyttää osallistujalta vankkumatonta kestävyyskuntoa, koska nousua/laskua kertyy vaelluksen aikana noin 4.500 metriä eli kolminkertaisesti Hetta-Pallas-vaellukseen (1.350 m) verrattuna. Lisäksi osallistujan on hallittava telttailurutiinit.

Vaellusreitti: Kolmen solan kierros -vaellus kulkee Montenegron ja Albanian rajavuoristossa nimensä mukaisesti kolmen vuoristosolan ja kolmen laakson läpi. Reitti alkaa Montenegron viehättävästä Vusanjen kylästä, jossa aika tuntuu pysähtyneen jonnekin viime vuosituhannen puoliväliin – lehmät laiduntavat pihamailla, kanat kotkottavat takapihojen talleissa ja balkanilainen vieraanvaraisuus kukoistaa. Lähtöpisteestä suuntaamme kuvankauniin Ropojana-laakson kautta kohti Albanian rajaa, josta vuorilla muistuttavat edelleen pylväsmäiset rajamerkit ja lukuisat kommunistiajalta peräisin olevat bunkkerit. Albanian puolella vierailemme kahdessa eristyneessä albanialaisessa vuoristokylässä (Theth ja Valbona). Vaelluksen aikana ylitämme kolmen n. 1.700 … 2.000 metrin korkeudessa sijaitsevaa vuoristosolaa ja nautimme koko matkan ajan toinen toistaan upeammista vuoristomaisemista. Vaelluksen maastoöiksi leiriydymme solien läheisyyteen ylös vuorille, majataloyöt nukutaan laaksoissa. Reitti kulkee ympyrälenkin, joten vaelluksen viimeisenä päivänä ylitämme rajan uudelleen vuorilla ja palaamme takaisin Vusanjeen Montenegroon.

Maasto: Kolmen solan kierros -vaelluksen reitti on pääasiassa helpohkoa vanhaa muulipolkua, mutta 1.500 metrin korkeudessa ja ylempänä solissa joutunemme liikkumaan vielä kevään viimeisillä hangilla. Vaelluksen aikana liikumme niin lehtomaisissa rinnemetsissä kuin avoimilla vuoristoniityilläkin, louhikkoisissa rinteissä ja avokallioilla. Reitistä tekevät haastavan sen huomattavat korkeuserot yhdistettynä mahdollisesti lämpimään säähän.

Ylitykset: Laaksoissa voimme joutua kahlaamaan sulamisvirtojen yli, joten ylityksiin on syytä varautua sopivilla kengillä (esim. crocs), jotka sopivat samalla leirikengiksi.

Juomavesi: Luonnonvedet ovat alueella suurimmaksi osaksi juomakelpoisia, mutta vesilähteitä on harvakseltaan. Varaudu siis kantamaan juomavettä mukanasi. Ylhäällä vuorileireissä voimme joutua sulattamaan lunta vedeksi.

Päivämatkat: Reitin korkeuserojen vuoksi vaelluksen päivämatkojen nimellispituus on 10…12 km ja vaelluksen kokonaispituus on noin 60 km.

Nousut/laskut: Nousu- ja laskumetrejä kertyy kumpiakin reitin varrella yhteensä noin 4.500 m (katso profiili).

Lämpötila: Toukokuussa lämpötila laaksoissa on 15…20 C ja vuoristosolissa 10…15 C. Yölämpötilat pysyttelevät + 10 C:een tuntumassa.

Päivänvalo: Toukokuussa päivän pituus on 15 tuntia. Aurinko nousee kello 5:00 ja laskee kello 20:00.

Hyönteiset: Vuoristoleireissä voi esiintyä hyttysiä, joten suosittelemme muutaman gramman painoisen hyttysverkkohupun ottamista mukaan.

Reitin profiili

Tietoa kohteesta

Kolmen solan kierros -vaellus on osa pidempää Albanian, Kosovon ja Montenegron rajavuoristoissa kulkevaa Peaks of the Balkans -vaellusreittiä. Kolmen solan kierroksen varrelle osuvat tämän 190 km pitkän reitin hienoimmat osat. Kirottu vuoristo (”Prokletije”) on osa Dinaarisia alppeja, jotka levittäytyvät Balkanin alueella 645 km pitkäksi vuoristojonoksi. Alue on tunnettu viehättävistä vuoristokylistään, vieraanvaraisista asukkaistaan, serpentiiniteistään sekä yli 2.500 m korkeista huipuistaan.

Kommunistiajalta peräisin oleva bunkkeri Kolmen solan kierros -vaellusreitillä Albaniassa.

Albania: Albania on ollut itsenäinen vuodesta 1912 asti. Maan kansainvälisesti tunnetuin hahmo oli toisen maailmansodan jälkeen maata hallinneiden kommunistien johtaja Enver Hoxha. Hoxha pelkäsi vainoharhaisesti Varsovan liiton tai Naton hyökkäystä maahan, minkä takia maan rajoille, rannikoille ja sisämaahan rakennettiin kahdeksan vuoden aikana 700.000… 1.000.000 teräsbetonista bunkkeria torjumaan mahdollista hyökkäystä. Erittäin eristäytynyt maa luopui kommunismista viimeisenä Euroopan maana 1990-luvulla.

Raha: Albanian rahayksikkö on lek. Valuuttaa ei saa viedä maasta eikä tuoda maahan. Euro kelpaa yleisesti maksuvälineeksi, vaikka sillä ei virallista asemaa olekaan. Montenegron rahayksikkö on euro.

Ilmasto: Albanian ilmasto vaihtelee rannikon välimerenilmastosta vuoriston mannerilmastoon. Rannikolla sataa lähinnä talvisin, kun taas vuoristossa sadesumma jakautuu tasaisemmin eri vuodenajoille.

Lentoyhteydet

Osallistujan tulee itse järjestää lentonsa Podgorican lentokentälle (TGD) Montenegroon ja takaisin kotiin.
Podgorican lentoasemalla tulee olla viimeistään sunnuntaina kello 14:45. Vaelluksen hinta sisältää kuljetukset kentältä/kentälle ennen vaellusta ja sen jälkeen seuraavasti:

 • Menokuljetus Vusanjen kylään lähtee sunnuntaina kello 15:00 lentoaseman edestä
 • Paluukuljetus saapuu Podgorican lentoasemalle lauantaina kello 12:00.

Lentoja Podgoricaan löytyy hakupalveluista mm. Varsovan, Wienin, Ateenan ja Rooman kautta.

Turvallisuus & varusteet

Turvallisuussuunnitelma lähetetään kaikille ilmoittautuneille sähköpostilla ennen vaellusta.

Ota vaellukselle mukaan kevätretkeilyyn sopivat varusteet. Mitään kiipeilyvarusteita ei tarvita.
Huomaa: vaellussauvat ovat pakollinen varuste.

Pin It on Pinterest