56°N

Skotlanti

KIDNAPPED TRAIL

est. 2018

KUULE SKOTLANNIN VILLEIMMÄN ERÄMAAN KUTSU!

Kidnapped Trail -vaellus yhdistää Skotlannin Länsi-Ylämaan jylhät Grampianvuoret ja ylänköjen poluttomat nummierämaat ainutlaatuiseksi vaelluselämykseksi.

1.190 €

Osallistuminen varmistetaan täyttämällä sitova ilmoittautumislomake. Toimi nopeasti, paikkoja on rajoitetusti.

Osallistuneiden arvioita

Vaellus oli kokonaisuudessaan täysi kymppi! Erityisesti mahtavat maisemat yllättivät todella positiivisesti. Fyysisyydeltään vaellus oli paikoin kohtalaisen rankka – tämä ei kuitenkaan haitannut vaan päinvastoin, se lisäsi onnistumisen tunteita. Järjestelyt toimivat todella hienosti ja itse sai keskittyä vain nauttimaan.
Olli A.

Suomi

Hieno, unohtumaton ja äärimmäisen onnistunut Skotlannin Kidnapped Trail-vaellus takana, ja pelkkää positiivista palautetta annettavana kokonaisuudesta Porta Arcticalle — Loistava kokemus, jota voin suositella kaikille, joita Skotlanti ja jylhät maastot kiinnostavat. Kaikki oli moitteettomasti järjestetty.
Olli V.

Suomi

Vaelluksen perustiedot

 • Ajankohta: 8.–12.5.2023 (maanantai-perjantai) [2 paikkaa jäljellä]
 • Paikka: Länsi-Ylämaa (ks. kartta)
 • Pituus: 50+ km
 • Kesto: 5 vrk
 • Vaativuusaste: 3/5
 • Passi: tarvitaan
 • Viisumi: ei tarvita toistaiseksi
 • Matkavakuutus: tarvitaan
 • Aloituspaikka: Edinburgh (menokuljetus) | Bridge of Gaur (vaellus)
 • Lopetuspaikka: Bridge of Orchy (vaellus) | Edinburgh (paluukuljetus)
 • Ryhmäkoko: 4 – 6 henkeä

Hinta: 1.190 € (sis. alv)
Maksu erääntyy vasta vaelluksen jälkeen.

Tutustu matka- ja peruutusehtoihin

Vaelluksen hintaan sisältyy

 • Vaelluksen ohjaus (2 opasta)
 • Retkiruoat (aamiaiset + lounaat + päivälliset)
 • Keitin ja polttoaineet
 • Meno- ja paluukuljetukset Edinburghista
 • Hotellimajoitus Edinburghissa vaelluksen jälkeen (2 hh)
 • Kaikki viranomaisilmoitukset ja luvat
 • Turvallisuussuunnitelmat, yhteiset satelliittiviestimet ja ea-pakkaukset (oppailla)
 • Lentomatkojesi CO2-ilmastovaikutuksen kompensointi yhdessä suomalaisen Taimiteko-projektin kanssa

Vaelluksen hintaan ei sisälly

 • Lentoliput Edinburghiin
 • Mahdolliset hotelli-, hostel- tai airbnb-majoitukset ennen vaellusta
 • Vaellusvarusteet

Tietoa vaellusreitistä

Vaellusreitti: Kidnapped Trail -vaellusreitti kulkee Länsi-ylämaan vuoristo- ja ylänkönummierämaassa noin 50 kilometrin matkan keskellä villeintä Skotlantia kaikkien polkujen tuolla puolen. Tällä täysin merkitsemättömällä reitillä eteesi avautuu huikaisevia vuoristomaisemia, vehreitä laaksoja ja loputtomia turvesoita, näet Loch Tay -järven, Kaledonian havumetsien yli 5000 vuotta vanhoja jäänteitä ja historiallisia tapahtumapaikkoja. Viisipäiväinen vaellus vie sinut myös ainakin yhdelle munrolle eli yli 3000 jalkaa (n. 900 m) korkealle vuorelle. Koet samalla Skotlannin vaihtelevat säät, leirielämän mukavuudet ja näet horisontissa vuoren, jonka avulla maapallon paino mitattiin ensimmäisen kerran. Täällä eteesi saattaa myös vaeltaa lauma uljaita saksanhirviä.

Skotlantia muinoin peittäineiden mäntymetsien jäänteitä, jotka kevään sulamisvedet ovat huuhtoneet esille turvakerroksen alta vaellusreitillä.

Maasto: Kidnapped Trail -vaelluksen maasto on monilta kohdin epätasaista mätäsmaastoa, joten kulku on paikoin hidasta ja nilkkaa tukevat kengät ja vaellussauvat ovat pakollisia. Kannettavan kuorman keventämiseksi on suositeltavaa osallistua kahden hengen telttakuntana. Reitillä ei ole mainittavia virtoja ylitettävinä.

Sää: Skotlannin sää on arvoituksellinen ja nopeasti vaihtuva, joten vaelluksella on syytä varautua sateeseen, tuuleen ja auringonpaisteeseen. Erittäin tärkeää on varustautua ehdottoman vedenpitävillä jalkineilla, vaatetuksella ja teltalla.

Juomavesi: Alueella on runsaasti puroja, joten veden saanti on kohtuullisen helppoa. Luonnonvedet ovat Grampiavuorilla juomakelpoisia ja turvallisia asutuskorkeuden yläpuolella. Tarkempia tietoja Skotlannin ylämaan juomavedestä voit lukea Mountaineering Scotland -sivustolta englanniksi.

Päivämatkat: Poluttoman maaston vuoksi vaelluksen päivämatkojen nimellispituus on noin 10 kilometriä ja vaelluksen kokonaispituus noin 50 km.

Nousut/laskut: Nousu- ja laskumetrejä kertyy tasaisesti kaikkina päivinä. Suurin yhtäjaksoinen nousuosuus reitillä on n. 800 korkeusmetriä reitin puolivälissä.

Lämpötila: Toukokuussa lämpötila Länsi-Ylämaan alueella tyypillisesti välillä +5 … +10 °C, mutta voi painua vuorilla yöllä 0 °C:een.

Päivänvalo: Toukokuussa päivän pituus on Skotlannissa noin 16 tuntia. Aurinko nousee aamulla noin kello 5:15 ja laskee noin kello 21:00

Hyönteiset: Skotlannissa esiintyy erittäin kiusallisia polttiaisia (”midges”). Varsinainen polttiaiskausi alkaa kuitenkin vasta toukokuun puolivälissä. Muutaman gramman painoinen hyttyshuppu on silti suositeltavaa ottaa varmuuden vuoksi mukaan.

Reitin profiili

KIDNAPPED TRAIL / STEVENSON WAY

Kidnapped Trail -vaellusreitti perustuu Aarresaari-kirjasta tunnetun skottikirjailija Robert Louis Stevensonin (1850–1894) kirjoittamaan Kidnapped-nimiseen historialliseen seikkailukirjaan (ilm. 1886, suomennettu nimellä David Balfourin seikkailut).
Teos kuvaa sieppaajiltaan karkaavan skotlantilaisen David Balfourin ja tämän kumppanin Alan Breck Stewartin jalkaisin taittamaa pakomatkaa Skotlannin halki länsirannikolta Edinburghiin. Tarina kytkeytyy läheisesti todellisiin historiallisiin tapahtumiin, joista tunnetuin on 1700-luvun Jakobiittikapinan yhteydessä tapahtunut nk. Appinin murha.
Kidnapped Trail -vaellus seuraa pakolaisten jälkiä noin 50 kilometrin matkan Stevensonin teoksessaan viitoittamalla reitillä. Vaellukseen on valittu Balfourin ja Stewartin kaiken kaikkiaan lähes 400-kilometriselta matkalta sen näyttävimmät ja lähes koskemattomina säilyneet vuoristo- ja erämaaosuudet Rannochin nummen syrjästä ja Grampianvuorilta, missä horisontin piirtävät Britannian korkeimmat vuorenhuiput. Stevensonin kirjassa hahmottelema pakoreitti tunnetaan Skotlannissa kokonaisuudessaan nimellä Stevenson Way. Se on suurimmaksi osaksi jäänyt modernin ajan teiden ja muun rakentamisen alle.

R.L. Stevenson ja kirjailijan piirrättämä kartta kirjan tapahtuma-alueesta.

Matkat

Matkaa varten tarvitset:

 • Helsinki-Vantaa (HEL) — Edinburgh (EDI) (meno-paluu)

Etsi lentoja esim. Momondon tai muun hakupalvelun kautta.

Kidnapped Trail -vaelluksen hintaan sisältyy autokuljetus Edinburghista vaelluksen lähtöpisteeseen ja takaisin Edinburghiin vaelluksen jälkeen sekä hotellimajoitus vaelluksen jälkeiseksi yöksi Edinburghissa — Varaa paluulentosi vasta seuraavaksi päiväksi (lauantai).

Turvallisuus & Varusteet

Turvallisuussuunnitelma lähetetään ilmoittautuneille sähköpostilla etukäteen luettavaksi.

Ota vaellukselle mukaan syysretkeilyyn sopivat varusteet ja vaellussauvat (pakollinen varuste). Tarppi on suositeltava lisävaruste.

Pin It on Pinterest