45°N

ROMANIA

FĂGĂRAŞ

KUULE KARPAATTIEN KUTSU!

Kauden 2024 uutuusvaellus vie syksyllä jylhyydessään ainutlaatuisiin vuoristomaisemiin Romanian Făgăraș-vuoristoon. Vaellusreitti nousee ensin Transilvanian mystisten havumetsien läpi puurajan yläpuolelle ja kulkee sitten noin kahden kilometrin korkeudessa pitkin huikaisevia harjanteita, ylös ja alas jyrkkiä kivikkorinteitä ja halki kuvankauniiden vuoristolaaksojen.  Nousu- ja laskumetrejä kertyy useina päivinä yli 1.000, joten Făgăraș-vaellus sopii vain kokeneille vaeltajille ja vaatii ehdottoman hyvää kestävyyskuntoa ja varmajalkaisuutta.

1.490 €

Seuraavan vaelluksen ajankohta ilmoitetaan vuodenvaihteessa 2024-2025.
Osallistuminen varmistetaan täyttämällä sitova ilmoittautumislomake.

Katso video

Vaelluksen perustiedot

  • Ajankohta: —
  • Säävaraus: Tällä vaelluksella on säävaraus! Lue lisää varauksesta tuonnempaa kohdasta Erikoisehdot
  • Paikka: Făgăraș-vuoristo, Romania
  • Pituus: 40 km
  • Kesto: 5 vrk
  • Vaativuusaste: 5/5 (katso Tietoa vaellusreitistä)
  • Passi: tarvitaan
  • Viisumi: ei tarvita
  • Matkavakuutus: tarvitaan
  • Kokoontumis-/aloituspaikka: Sibiu (kuljetus) | Breaza (vaellus)
  • Lopetuspaikka: Balea Lac (vaellus) |  Sibiu (kuljetus)
  • Ryhmäkoko: 4 – 6 henkeä

Hinta: 1.490 € (sis. alv)
Maksu erääntyy vasta vaelluksen jälkeen.

Tutustu matka- ja peruutusehtoihin

Vaelluksen hintaan sisältyy

  • Majoitukset vaellusta edeltävänä yönä Breazassa ja sen jälkeisenä yönä Balea Lacissa
  • Päivällinen Breazassa
  • Meno- ja paluukuljetukset Sibiu–Breaza ja Balea Lac–Sibiu
  • Kaasukeitin ja polttoaineet
  • Vaelluksen ohjaus (2 opasta)
  • Viranomaisilmoitukset ja luvat
  • Satelliittiviestintävälineet ja ea-pakkaukset (oppailla)
  • Lentomatkojesi CO2-ilmastovaikutusten kompensointi yhdessä suomalaisen Taimiteko-projektin kanssa (taimiteko.fi)

Vaelluksen hintaan ei sisälly

  • Lennot Sibiuun (Romania) ja takaisin
  • Mahdolliset lisämajoitusyöt
  • Vaellusvarusteet
  • Retkiruoat

Tietoa vaellusreitistä

Vaativuusaste 5/5: Vaellus edellyttää osallistujalta vankkumatonta kestävyyskuntoa, koska nousua/laskua kertyy vaelluksen aikana noin 4.500 metriä eli noin kolminkertaisesti Hetta-Pallas-vaellukseen (1.350 m) verrattuna. Reitillä on joukko erittäin jyrkkiä nousuja ja laskuja, joista osa edellyttää käsien käyttämistä apuna. Korkeiden avoimien jyrkännepaikkojen takia reitti ei sovi henkilöille, joilla on korkean paikan kammoa tai tasapaino-ongelmia. Lisäksi osallistujan on hallittava telttailurutiinit.

Vaellusreitti: Ensimmäisenä päivänä reitti nousee metsämaastossa lähtöpaikasta (700 m) noin 1.500 metriin ja jatkuu toisena päivänä puurajan yläpuolelle noin 2.000 metriin. Sen jälkeen vaellusreitti kulkee kokonaan noin 2.000 … 2.500 metrin korkeudessa avomaastossa ylös ja alas.

Leiripaikat: Vaelluksen ensimmäinen leiripaikka sijaitsee puurajan alapuolella olevalla aukiolla. Karhuvaaran takia tässä ensimmäisessä leirissä järjestetään öinen karhuvartio, johon kaikki osallistuvat vuoroissa. Muut leiripaikat ovat puuttomalla alueella, missä vartioita ei tarvita.

Maasto: Făgăraș-vaelluksen reitti on pääosin kovapohjaista vuoristomaastoa, jossa on monin paikoin selvästi erottuva polku. Vaelluksella kuljetaan huomattavia matkoja ylös ja alas sivurinteessä kulkevaa polkua pitkin.

Rinkan paino: Făgăraș-vaelluksella noustaan ja laskeudutaan erittäin paljon ja tasapainon säilyttäminen jyrkissä rinteissä on ehdottoman tärkeää. Liian painava kantamus vaarantaa siksi paitsi jaksamisen, myös turvallisuuden. Rinkka saa siksi tällä vaelluksella painaa vesineen enintään 25% kantajan omasta painosta. Lisäksi jokaisen täytyy kyetä kantamaan itse omat varusteensa sekä mahdolliset vaihtovaatteet (mitään matkatavaroita ei ole mahdollista jättää säilytykseen). 

Ylitykset: Reitillä ei ole vesistönylityksiä. Leirielämään on hyvä silti varautua sopivilla kengillä (esim. crocs).

Juomavesi: Luonnonvedet ovat Făgăraș-vuoristossa juomakelpoisia, mutta vesilähteitä on erittäin vähän. Juomavettä täytyy vaelluksella kantaa mukana useina päivinä 1–2 litraa (myös lounastarpeisiin). Vesi joudutaan useissa leiripaikoissa hakemaan kauempaa, yhdessä jopa useita satoja metrejä alempaa vuorenrinteen purosta. Vesikassin tai muun suuren kantoastian mukaan ottaminen on siksi lähes välttämätöntä

Ruoka: Vaellukselle tulee jo yksin painosyistä varata ruoaksi energiatiheitä pakastekuivattuja retkiaterioita (esim. Summit to Eat, Real Turmat tms.), joiden valmistamiseen tarvitaan vain kiehuvaa vettä. Saat käyttöösi kevyen retkikeittimen, joka sopii tällaisten aterioiden valmistukseen, ei kokkaamiseen.

Päivämatkat: Vaelluksen päivämatkojen nimellispituus on 7…9 tuntia. Maaston vaikeakulkuisuuden ja suurten korkeuserojen takia kilometreillä ei ole tällä vaelluksella merkitystä. Vauhti vaelluksella on keskimäärin 1 km/h.

Nousut/laskut: Nousu- ja laskumetrejä kertyy kumpiakin reitillä yhteensä noin 4.500 m.

Sää: Syyskuu on vuoden vähäsateisinta aikaa Făgăraș-vuorilla, päivälämpötila on tyypillisesti 5 … 10°C.

Päivänvalo: Syyskuussa päivän pituus on Făgăraș-vuorilla noin 12 tuntia. Aurinko nousee noin kello 07:00 ja laskee noin kello 19:00

Hyönteiset: Vuorilla ei ole mainittavia lentäviä hyönteisiä.

Matkatavarat: Mitään matkatavaroita ei ole mahdollista jättää säilytykseen vaelluksen ajaksi, koska vaellus päättyy eri paikkaan kuin mistä se alkaa.

Tietoa kohteesta

Făgăraș-vuoristo: Noin 70 kilometrin pituista ja suhteellisen eristynyttä Făgăraș-harjannetta pidetään Etelä-Karpaattien vuoriston kaikkein vaikuttavimpana alueena. Sille tyypillisiä ovat erittäin teräväpiirteiset hammasmaiset harjanteet, kapeat solat ja muinaisten jäätiköiden kaivertamat kraaterimaiset laaksot. Făgăraș-vuoret tunnetaan myös nimellä Romanian alpit.
Vuorten alarinteitä peittävissä havumetsissä elää runsas karhukanta. Lisäksi alueella on ilveksiä, susia, kettuja ja erilaisia kauriita. Taivaalla voit nähdä liitelemässä kotkan.

Transilvania (saks. Siebenbürgen) on historiallinen alue ja suuriruhtinaskunta, joka kattaa nykyisen Romanian keskiosat. Alue on Romanian kehittyneintä seutua, jossa on myös runsaita mineraalivaroja ja metsää. Transilvania on myös kuvitteellisen kreivi Draculan kotipaikka, ja monet vampyyrimyytit liitetään alueeseen.

Sibiu (saks. Hermannstadt) on Transilvaniassa Romaniassa sijaitseva noin 150.000 asukkaan kaupunki, jolla on ollut historiallisesti tiiviit siteen Saksaan. Kaupungin keskeisiin nähtävyyksiin kuulu linnoitettu keskiaikainen keskusta. Sibiussa on runsaasti modernia teollisuutta ja sieltä on hyvät lentoyhteydet Saksaan.

Breaza: Vaelluksen lähtöpaikka Breaza on pieni kylä Făgăraș-vuoriston pohjoispuolella noin puolentoista tunnin automatkan päässä Sibiun lentokentältä. Breazasta päästää maanantaina suoraan vuoristoon nousevalle vaellusreitille ilman eri kuljetuksia. Lähtömajoituspaikkanamme Breazassa on kupolin muotoinen The Dome Breaza, jossa on kolme makuuhuonetta sekä yhteinen kylpyhuone sekä suuri oleskelutila, jonka maisemaikkunasta avautuu näkymä suoraan ensimäisten vaelluspäivien maisemiin.

Balea Lac: Vaellus päättyy perjantaina suoraan 2.200 metrin korkeudessa sijaitsevalle Balea Lac -järvelle, missä majoitumme paikalliseen hotelliin. Lauantaiksi osallistujille on järjestetty kuljetus hotellilta Sibiun lentokentälle.

The Dome Breaza | Vaelluksen alkumajoitus Breazassa.

Erikoisehdot

JÄRJESTÄJÄN OIKEUS PERUUTUKSEEN: Făgăraș-vuoret ovat kauttaaltaan jyrkkäpiirteistä ja vaativaa vuoristoa, jossa liikkuminen vaatii hyvälläkin säällä huolellisuutta, tasapainoa ja erittäin hyvää kestävyyskuntoa. Maan jäätyminen tai maahan kerrostuva lumi tekevät vaeltamisen alueella välittömästi hengenvaaralliseksi, mistä syystä tällä vaelluksella on säävaraus: pidätämme nimenomaisesti oikeuden peruuttaa vaellus sääsyistä kaksi viikkoa ennen sen toteutusta (esim. jos talven ensilumi sataa vuorille poikkeuksellisen aikaisin, lämpötila painuu pysyvästi pakkaselle tai säässä tapahtuu muu vaelluksen turvallisen toteuttamisen kannalta oleellinen muutos).

Varaa lentolippuihisi peruutuksen varalta vähintään mahdollisuus siirtää lentoja, mieluiten mahdollisuus saada lipuista maksettu hinta takaisin!

 

JÄRJESTÄJÄN OIKEUS MUUTOKSIIN: Säät muuttuvat vuoristoalueilla nopeasti ja lumisade tai myrsky voi yllättää sääennusteista poikkeavalla tavalla myös kesken vaelluksen. Siltä varalta, että sääolot muuttuvat vaelluksen turvallisen jatkamisen kannalta vaikeiksi, pidätämme nimenomaisesti oikeuden muuttaa vaellusreittiä tai keskeyttää vaellus kokonaan.

Tutkimme vaelluksen reitin, leiripaikat, vesilähteet ja muut seikat lokakuussa 2023. Tällä sivulla olevat kuvat ja video ovat kaikki tältä selvitysmatkalta.

Lentoyhteydet ja aikataulu

Osallistujan tulee itse järjestää meno-paluu-lentonsa Sibiuun (SBZ) Romaniaan. Kokoontumispaikka on Sibiun lentokentän tuloaulassa, missä jokaisen tulee olla viimeistään vaellusta edeltävänä sunnuntaina iltapäivällä. Aikataulu:

  • Sunnuntai: Saapuminen kokoontumispaikkaan Sibiun lentokentälle, kuljetus Breazaan ja majoitus (2 hh)
  • Maanantai: Vaellus alkaa Breazasta, ensimmäinen vaelluspäivä
  • Tiistai–torstai: Vaelluspäiviä
  • Perjantai: Viimeinen vaelluspäivä, saapuminen Balea Laciin ja majoittuminen hotelliin (2 hh)
  • Lauantai: Aamiainen hotellissa ja paluukuljetus Sibiun lentokentälle.

Lentoja Sibiuun löytyy hakupalveluista. Suomesta yhteyksiä on muun muassa Munchenin kautta.

Turvallisuus & varusteet

Turvallisuussuunnitelma lähetetään kaikille ilmoittautuneille sähköpostilla ennen vaellusta.

Făgărașvuoriston sää on kaikkien vuoristojen tapaan nopeasti vaihtuva, joten vaelluksella on syytä varautua sateeseen, kylmään tuuleen ja voimakkaaseen auringonpaisteeseen. Erittäin tärkeää on varustautua ehdottoman vedenpitävillä jalkineilla, kuorivaatetuksella ja teltalla. Maaston epätasaisuuden vuoksi nilkkaa tukevat vaelluskengät sekä vaellussauvat ovat pakolliset. Käytä varustevalinnassasi apuna Fagaras-vuorilla sijaitsevan Moldoveanun (2.544m) säätiedotusta). Kiipeilyvarusteita tai muita erikoisvarusteita ei tällä vaelluksella tarvita.

Vaelluksella käytetään polttoaineena kaasua. Keittimen ja kaasupatruunat saat meiltä vaelluksen alussa.

Pin It on Pinterest