67°N

Akshayuk Pass

Baffininsaari, Kanada

est. 2022

Arktiseen Kanadaan!

Akshayuk Pass -vaellus on ainutlaatuinen ja henkeäsalpaava vaelluskokemus Baffininsaarella Kanadan arktisessa saaristossa. Tämä 100 kilometrin ja 12 päivän vaellus vie sinut yhteen maailman syrjäisimmistä ja äärimmäisimmistä erämaista, jossa modernin ajan kynnykselle asti liikkuivat vain alueen alkuperäiskansat ja tutkimusmatkailijat. Tässä poikkeuksellissa kohteessa näet muun muassa maailman korkeimman, yli kilometrin korkuisen pystysuoran kallioseinämän. Toteutimme Akshayuk Pass -vaelluksen ensimmäisen kerran elokuussa 2022.

3.600 €

Jos olet kiinnostunut Akshayuk Pass -vaelluksesta, ota meihin yhteyttä.

Vaelluksen perustiedot

  • Ajankohta: <vain tilauksesta — ota meihin yhteyttä>
  • Paikka: Baffininsaari, Kanada (ks. kartta)
  • Pituus: 100+ km
  • Kesto: 12 vrk
  • Vaativuusaste: 4/5 (katso Tietoa vaellusreitistä)
  • Passi: tarvitaan
  • Matkustuslupa Kanadaan: Electronic Travel Authorization (ETA) tarvitaan
  • Saapumisselvitys: tee ArriveCAN-selvitys
  • Viisumi: ei tarvita
  • Matkavakuutus: tarvitaan, laajennettu matkavakuutus (suositus)
  • Aloituspaikka: Qikiqtarjuaq, Baffininsaari
  • Lopetuspaikka: Pangnirtung, Baffininsaari
  • Ryhmäkoko: 6 – 8 henkeä
  • Opastuskielet: suomi, englanti, saksa, ruotsi

Hinta alk: 3.600 € (sis. alv)
Maksu erääntyy vaelluksen alettua.

Tutustu matka- ja peruutusehtoihin

Vaelluksen hintaan sisältyy

  • Vaelluksen ohjaus (2 opasta)
  • Auyuittuq-kansallispuiston Backcountry pass -pääsymaksut jokaiselle osallistujalle
  • Sisämajoitus Qikiqtarjuaqissa vaellusta edeltäväksi yöksi (1 yö)
  • Sisämajoitus Pangnirtungissa vaelluksen jälkeiseksi yöksi (1 yö)
  • 2 tunnin turvallisuusperehdytys Parks Canadan toimistolla ennen vaellusta.
  • Venekuljetukset Qikiqtarjuaqista vaelluksen lähtöpisteeseen (3 h) ja päätepisteestä Pangnirtungiin (1,5 h)
  • Kaikki viranomaisilmoitukset, toimintavakuutukset, luvat  ja selvitykset
  • Turvallisuussuunnitelma
  • Vaellusreitin kartta
  • Yhteinen satelliittipuhelin, satelliittihälytin ja ea-pakkaukset (oppailla)
  • Bensiinikeitin ja polttoaine (1 / telttakunta)
  • Lentomatkojesi CO2-ilmastovaikutusten kompensointi yhdessä suomalaisen Taimiteko-projektin kanssa

Vaelluksen hintaan ei sisälly

  • Lentoliput (ks. kohta ”Lentoyhteydet”)
  • Mahdolliset hotelli-, hostel- tai Airbnb-majoitukset Ottawassa
  • Vaellusvarusteet (pl. bensakeitin)
  • Retkiruoat

Tietoa vaellusreitistä

Vaativuusaste: Akshayuk Pass -vaellus vaatii osallistujalta hyvää peruskuntoa, sillä rinkat ovat vaelluksen pituuden vuoksi alussa painavia. Vaelluksen suurimmat haasteet muodostuvat maaston poluttomuudesta sekä lukuisien virtavesien ylittämisestä – katso alta tarkemmin.

Maasto: Maasto on Akshayuk Pass -vaelluksen ensimmäisenä päivänä pehmeää ja kosteaa mätäsmaastoa, myöhemmin enimmäkseen sorapohjaista rantaa ja jäätikön reunamoreenia. Korkeuserot eivät ole suuria (ks. profiili), sillä vaellus alkaa merenpinnan tasolta ja päättyy merenpinnan tasolle ja sen korkein kohta Summit Lake -järvi sijaitsee vain noin 450 metrin korkeudella merenpinnasta. Reitin muutamissa kohdissa on myös varottava juoksuhiekkaa ja ylitettävä suuria lohkareikkoja.

Ylitykset: Merkittävimmät haasteet Akshayuk Pass -vaelluksella liittyvät monien solan pohjalla ja sen rinteillä virtaavien jokien ja sulamisvirtojen yli kahlaamiseen. Jokivesien korkeus vaihtelee huomattavasti sateiden ja jäätiköiden sulamisnopeuden mukaan, joten veden laskemista ja sopivaa ylityshetkeä voidaan paikoin joutua odottamaan.

Jääkarhut: Ensimmäisenä päivänä on jääkarhuvaaran takia vaellettava vähintään kolmen tunnin matkan päähän saaren pohjoisrannan vuonossa sijaitsevasta rantautumispaikasta. Aseiden ottaminen mukaan ei ole sallittua.

Päivämatkat: Vaellus on turvallisuussyistä mitoitettu 12 päivän pituiseksi, jotta lentojen myöhästyminen, venekuljetuksen myöhästyminen lähdössä merenkäynnin takia, lepopäivän pitäminen tai jokiveden laskemisen odottaminen ei vaaranna kokonaisaikataulua. Päivämatkojen nimellinen keskipituus on noin 10 kilometriä, mutta vaihtelee todellisuudessa 8 ja 15 kilometrin välillä. Reittiä ei ole merkitty maastoon eikä sillä ole polkua.
Solassa reitin varrella on yhdeksän pelastusmajaa (emergency shelter) ja niiden yhteydessä kuivakäymälät. Majojen käyttö on rajoitettu tiukasti pelastautumistarkoituksiin eli niissä voidaan yöpyä vain ankaran sään vallitessa tai muun vaaran uhatessa. Leirit pyritään kuitenkin pystyttämään soveltuvin osin pelastusmajojen läheisyyteen.

Reitin profiili

Tietoa – Akshayuk Pass

Akshayuk Pass -vaellus vie osallistujat Kanadan Auyuittuq National Park –kansallispuiston ytimeen – maahan, joka inuutinkielisen nimensä mukaan ”ei koskaan sula”. Itse Akshayuk Pass -sola on muinaisvirran Baffininsaaren arktiseen maisemaan uurtama noin 100 kilometriä pitkä laakso, jota kehystävät massiiviset teräväharjaiset vuoret, graniittijyrkänteet sekä laaksoon valuvat jäätiköt, jylisevät jäätikkövirrat ja reunamoreenit. Alueen spektaakkelimaisimmat nähtävyydet ovat kahdesta tasalakisesta huipusta muodostuva, 2015 metriin kohoava Mount Asgard -vuori (inuutiksi: Qattaujannguaq) sekä 1675-metrinen Mount Thor (inuiitiksi: Qaisualuk). Jälkimmäisen seinämässä on maailman korkein pystysuora pudotus: 1250 m.
Vuorten kehystämän laakson pohjalla virtaavat Owl River ja Weasel River -joet, jotka saavat vetensä ympäröiviltä jäätiköiltä lukuisten monihaaraisten sulamisvirtojen kautta. Alueen kasvillisuus on niukkaa: täällä kasvavat vain vaivaiskoivu, paju, kanerva, lapinvuokko sekä mättäinä esiintyvät rikko- ja kohokkikasvit, joten näkyvyys on hyvä eikä kasvillisuus haittaa maastossa liikkumista.
Eläimistä alueella selviävät mm. sopulit, ketut ja naalit, muutamat haukat, kanadanhanhet, riekot, sudet, porolle läheistä sukua olevat karibut ja rannikolla jääkarhut.

Lentoyhteydet

Akshayuk pass -vaellusta varten jokaisen osallistujan tulee hankkia itse lentoliput:

  • Menopaluu: Helsinki (HEL) – Ottawa (YOW)
  • Meno: Ottawa (YOW) – Iqaluit (YFB) – Qikiqtarjuaq (YVM)
  • Paluu: Pangnirtung (YXP) – Iqaluit (YFB) – Ottawa (YOW)

Kansainvälisiä lentoja operoivat monet kansainväliset yhtiöt, mm. Lufthansa ja KLM. Kanadan sisäisiä lentoja operoi vain Canadian North Airlines.

Varaa Kanadan sisäinen menolento niin, että olet perillä Qikiqtarjuaqissa hyvissä ajoin ennen vaelluksen alkua! Huomaa, että sisäisiä lentoja on rajoitettu määrä, joten ne kannattaa varata mahdollisimman aikaisin!

Arktisilla alueilla lentojen myöhästyminen on tavallista. Vaelluksen kesto ja nimelliset päivämatkat on mitoitettu väljästi, jotta myöhästymistä voidaan kompensoida päivämatkoja pidentämällä.

Qikiqtarjuaq & Pangnirtung

Qikiqtarjuaq (aiemmin: Broughton Island) on alle 500 asukkaan pikkukylä Kanadassa Nunavutin territoriossa napapiirin pohjoispuolella. Kylän nimi Qikiqtarjuaq tarkoittaa suurta saarta. Paikka sijaitsee Davisinsalmessa pienellä saarella Baffininsaaren itäpuolella. Kylän pääelinkeino on kalastus. Kylä sijaitsee aikahyöhykkeellä UTC-5 eli on Suomen aikaan (UTC+2) nähden 7 tuntia jäljessä.

Palvelut: Kylässä on kaksi kauppaa Arctic Inuit Co-Op ja Northern Store, joista jälkimmäisessä on Kanadan postin kioski. Kaupoissa on pankkiautomaatit, mutta Qikiqtarjuaqissa ei ole ravintoloita tai pankkeja. Kylässä majoitusta tarjoavat Siku Hotel, Qik Lodge B&B ja The Tulugak Hotel.
Terveyspalveluja varten Qikiqtarjuaqissa on terveyskeskus  ja poliisitoiminnasta vastaa Kanadan ratsupoliisi RCMP. Kaikki terveydenhoito Nunavutin territoriossa on maksullista muille kuin alueen asukkaille. Auyuittuq National Park -kansallispuiston opastuskeskus (Visitors Centre) sijaitsee keskellä kylää jäävuoren muotoisessa rakennuksessa. Turvallisuusperehdytys ennen vaellusta pidetään keskuksessa.

Liikenneyhteydet: Kylä sijaitsee tiettömällä alueella, ja ainoat liikenneyhteydet ovat vuosittaisen yhteysaluksen lisäksi lentokoneet. Kylän tuntumassa sijaitsee Qikiqtarjuaqin lentoasema, joka on lähempänä Grönlannin Kangerlussuaqia (ACT-vaelluksen alkupiste) kuin Baffininsaaren Iqaluitia. Lentoyhteyttä Grönlannista Qikiqtarjuaqiin ei kuitenkaan ole.

Pangnirtung (”Pang”) on pikkukylä Kanadassa Baffininsaarella Pangnirtungin vuonon rannalla napapiirin eteläpuolella. Kylässä on noin 1300 asukasta. Kylän alkuperäinen nimi ”Pangniqtuuq” tarkoittaa ”paikkaa, jossa on urosporoja”. Kylän nykymuotoinen ei inuiitin kielellä tarkoita mitään. Kylä on tunnettu muun muassa taidokkaista perinnekäsitöistä.

Palvelut: Kylässä on kaksi ruokakauppaa Northern Store ja Arctic Inuit Co-Op, ja muutama pikaruokapaikka: KFC Express, Pizza Hut ja CO-OP Express. Majoituspalveluja Pangnirtungissa tarjoavat Auyuittuq Lodge ja Pangnirtung Frojdview B&B sekä Pisuktinu Tungavik Territorial Campground.
Pankkipalveluja kylässä tarjoaa Arctic Inuit CO-OP. Rahaa voi myös lähettää ja vastaanottaa kv-rahansiirtojen avulla. Terveyspalveluista Pangnirtungissa huolehtii terveyskeskus, josta asiakkaat siirretään tutkimuksia laajempaa hoitoa varten Iqaluitiin. Poliisitoiminnasta vastaa RCMP. Kylässä on myös Auyuittuq National Park -kansallispuiston opastuskeskus.

Liikenneyhteydet: Pangnirtung sijaitsee tiettömällä alueella, ja ainoat liikenneyhteydet ovat vuosittaisen yhteysaluksen lisäksi lentokoneet. Pangnirtungin lentoasema sijaitsee kylän tuntumassa. Se sijaitsee aikahyöhykkeellä UTC-5 eli on Suomen aikaan (UTC+2) nähden 7 tuntia jäljessä.

Sivun kuvat: (c) Porta Arctica, Juhani Juselius, Dreamstime

Pin It on Pinterest